2013-03-02 15:16:16• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben is bemutatkozott a slam poetry

A slam poetry egy olyan esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben, és ezek után értékelik egymást. A slam poetry története 1984-ben indult, amikor is egy építőipari munkás, Marc Smith, önjelölt költő, és barátai a kedvenc klubjukban felolvasó esteket szerveztek egymás szórakoztatására, olvasható a műfaj meghatározása és rövid története a wikipédián.

A slampoetry.hu oldalon pedig megtudhatjuk, hogy Magyarországon 2006-ban jelent meg. Mi több, tavaly ősszel megtartották az első országos bajnokságot is. Egy nappal az első magyarországi csapatbajnokság előtt pedig Szatmárnémetiben is megjelent a slam poetry. Köszönhető mindez néhány lelkes fiatalnak és a Szatmár Megyei Magyar Diáktanácsnak (SzameDT). Na meg a Backdoor Pubnak és közönségének, amely, amint azt Balog Tamás szervező és előadó az esemény végén megjegyezte, nem kiabált be és nem türelmetlenkedett, hanem toleránsan és érdeklődve hallgatta az előadásokat.

Noha a szervezők valamivel több fellépőt vártak, végül Szmutku Csongor, Karikás Henrietta, Balog Tamás, Nagy Márk, Deák Dávid Dániel (azaz barátai számára 3D) és Kádár Petra állt mikrofon mögé. Volt viszont, aki bevallottan nem mert közönség elé állni. Szinte mindannyian saját szerzeményt adtak elő. A rímek nem mindig Romhányit vagy Gesztit idézték, a szövegek hol líraiak, hol inkább rapesek voltak - hol mélyek, hol kevésbé. Ami viszont töretlen volt, az a fiatalok lelkesedése.

Ha esetleg valakinek még mindig nem világos, miről is van szó, az a következő alkalommal hallgassa meg élőben - Balog Tamás elmondása szerint ugyanis szeretnék havonta megrendezni a slam poetry estet. Amelyből aztán még verseny is lehet.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: